Terve kiinteistö – tehokas työympäristö –PROJEKTI

Tekme Oy:n kiinteistönhoitajat (24 henkilöä) osallistuivat yhdessä noin 80 muun lähikuntien kiinteistönhoitajien kanssa SYKLI:n eli Suomen Ympäristöopiston organisoimaan ”Terve kiinteistö – tehokas työympäristö” –projektiin, joka toteutettiin ajalla 1.2.2016 – 30.4.2018.

Osallistuminen tarkoitti käytännössä seitsemää (7) kokopäiväistä koulutuspäivää, joissa punaisena lankana oli vaikuttaa kiinteistönhoidon toimenpiteillä toimipaikkojen sisäilmaan sekä kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Hyvillä sisäilmaolosuhteilla on merkitystä työn tuottavuuteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Projektin päätöstilaisuus järjestettiin Hyvinkäällä 10.4.2018 ja siellä pohdittiin koulutuksen antia, kokemuksia ja vaikuttavuutta. Seuraavassa yhteenvetoa päätöstilaisuudessa esiintyneiden ajatuksista.

 

Pienet purot, iso virta

Arjen pienet teot ja huomiot ovat sisäilman kannalta tärkeitä ja siinä kiinteistönhoitajat ovat avainasemassa ja tärkeässä roolissa. Kiinteistönhoitajan potentiaalia ei välttämättä kaikilta osilta ymmärretä eikä osata hyödyntää.

Ennakointi, havainnointi, kokonaisuuksien ymmärtäminen sekä erilaisten asioiden vaikutus toisiin on kiinteistönhoidossa kaiken A ja O. Kiinteistönpito on pitkävaikutteista toimintaa, joten pienetkin toimenpiteet ovat huomataan pitkällä aikavälillä.

Hyvä sisäilma ei haise

Koulutuksessa opittiin, että hyvä sisäilma ei haise millekään. Sisäilmaa huonontavia tekijöitä ovat:

  • ulkoilman pienhiukkaset
  • huoneilmaan pääsevät mineraalivillakuidut
  • liian korkeat lämpötilat kesällä ja talvella
  • liian kuiva huoneilma
  • veto
  • pinnoille kerääntyvä pöly
  • riittämätön ilmanvaihto ja korvausilman puute
  • kosteus- ja homevauriot eli mikrobitoiminnasta aiheutuvat haju- ja terveyshaitat
  • rakennusmateriaaleista ja kalusteista haihtuvat yhdisteet (VOC)
  • maaperän radon, joka on hajuton ja mauton, mutta on liiallisina määrinä terveysriski

Pienhiukkaset suodatetaan

Ulkoilman pienhiukkasia suodatetaan tuloilmasta ilmanvaihtokoneiden suodattimilla. Suodattimien likaantumista on seurattava säännöllisesti ja suodattimet vaihdetaan uusiin likaantumisen mukaan. Keväällä ulkoilman laatu voi olla tosi heikko runsaan katupölyn vuoksi ja suodattimien vaihto heti hiekoitushiekkojen noston jälkeen on järkevää.

 Oireiden aiheuttajaa hankala tulkita

Kiinteistöjen käyttäjille epämiellyttäviä tuntemuksia saattavat aiheuttaa huoneilmaan tulevat mineraalivillakuidut, jotka yleensä ovat peräisin ilmanvaihtokanavistojen äänieristeistä ja kattojen ja seinien akustiikkalevyistä. Käyttäjien oireet muistuttavat home- ja kosteusvaurioista aiheutuvia oireita: silmien kirvelyä, kurkun kutinaa, päänsärkyä jne. Korjaustoimenpiteenä on eristevillojen poisto kanavista tai villojen kapselointi eli pintakäsittely aineilla, jotta villakuidut eivät pääse irtoamaan. Myös liian kuiva huoneilma saattaa ärsyttää herkimpiä tilojen käyttäjiä.

Kylmää vai vetoa?

Huoneilman lämpötila on asia, joka varmasti aiheuttaa mielipiteitä tilan käyttäjien tuntemuksista puoleen tai toiseen. Liian kylmänä koettuun lämpötilaan on usein syypäänä veto ja vedon tunne. Koulutuksessa opittiin mm. miten ilma kiertää työtiloissa optimaalisesti ja millä keinoilla ilman kiertoon voidaan vaikuttaa.

Mistä korvausilmaa?

Ilmanvaihdon tehostaminen saattaa aiheuttaa korvausilman puutetta ja tilojen muuttumisen alipaineiseksi. Alipaine pyrkii tasautumaan ja korvausilma yrittää sisään kaikista mahdollisista rakennuksen reiteistä esim. lattioiden raoista, ikkunoiden vierestä tai vaikka postilaatikosta. Korvausilma tuo tullessaan likaa ja terveydelle haitallisia aineita maaperästä tai rakennusmateriaaleista. Ilmanvaihdon tasapainottaminen on tärkeä sisäilmaan vaikuttava toimenpide.

Pölyn torjunta tärkeää!

Riittävän usein ja tarpeeksi tehokkaasti toteutettu siivous parantaa sisäilmaolosuhteita tehokkaasti, jos pölyt saadaan poistettua pinnoilta kunnolla. Siivousta voidaan helpottaa ja tehostaa turhien tavaroiden esim. erilaisten koriste-esineiden, askartelutöiden sekä kansioiden, papereiden ja kirjojen siivoamisella avohyllyiltä ja kaappien päältä.

Katso ja hämmästele!

Erilaisten kosteusvaurioiden silmämääräinen havainnointi ja niiden epäilyistä ilmoittaminen on tärkeää kaikkien kiinteistöä hoitavien perustyötä. Kevät lumien sulaessa on otollista aikaa tehdä havaintoja rakennuksen ulkopuolella, alapohjassa ja yläpohjassa. Seisovaan veteen sokkelin vieressä pitää aina reagoida!

Tulipalojen sammuttelua?

Sisäilma-asiat kunnissa tuntuvan vievän paukkuja muulta kehittämiseltä esim. energiatehokkuusasioilta. Kiinteistönhoito olisi osattava kytkeä osaksi energiatehokkuutta ja sisäilmasto-olosuhteiden kehittämistä. Paradoksaalista on myös, että energiansäästöasiat ovat usein käytännössä ristiriidassa rakennuksen terveellisyystavoitteiden kanssa!

Vuoropuhelu ja viestintä tärkeää

Koulutuksessa huomioitiin vuoropuhelun tärkeys sisäilma-asioista. Kiinteistönhoitajan on osattava suhtautua sisäilmaan liittyviin seikkoihin ammattimaisesti ja mahdollisimman neutraalisti ja kiihkottomasti sekä tuoda kiinteistön käyttäjien viestejä päättäjien tietoon ja päinvastoin.

Uutta ja vanhaa tarvitaan

Projektissa tehtiin huomio koulutukseen osallistuvien ikärakenteesta siten, että alalta siirtyy lähivuosina paljon hiljaista tietoa eläkkeelle. Miten turvataan tiedon siirtyminen uusille työntekijöille? Myös kiinteistönhoitoalaa digitalisoidaan ja kehitellään jopa robotteja, mutta vielä tarvitaan ihmistä vaihtamaan ilmastointikoneen suodattimet!

Tämä ei jääne tähän!

Projekti kokonaisuutena todistaa kiinteistönhoitajien koulutuksen hyödyllisyyden ja tärkeyden, sillä täydennyskoulutusta ei ole oikein ollut alalla saatavilla. Kiinteistönhoitajaksi on yleensä tultu ihan muilta aloilta. Uusilla kiinteistönhoitajilla sen sijaan alkaa yleensä olla joku kiinteistönhoitoalan tutkinto. Ala kehittyy koko ajan, joten lisäopeille on aina tarvetta!

 


Avainsanat: , ,

Lue myös:

 
8.11.2018 /

Siirrymme käyttämään Palmian sähköpostia

Tekme Oy ja Linnan Ateriapalvelut Oy siirtyvät käyttämään Palmian sähköpostia 14.11.2018 alkaen. Uudet osoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@palmia.fi. Uudet yhteystietomme lisätään Ota […]

Lue lisää
 
18.10.2018 /

Tekmen palvelut ammattiliitto JHL:n lakon aikana 22.-23.10.2018

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on päättänyt järjestää irtisanomissuojaa koskevaa lakimuutosta vastustavan lakon ma 22.- ti 23.10.2018. Tämä aiheuttaa tilapäisiä […]

Lue lisää
 
1.10.2018 /

Tekme Oy:n ja Linnan Ateriapalvelut Oy:n omistajuus siirtyi Palmialle

Tekmen sopimukset jatkuvat ennallaan Palmia Oy:n tultua omistajaksi Tekmen palvelutoiminta jatkuu yrityskaupan toteutumisen jälkeen normaalisti. Omistajuuden vaihtumisen myötä palvelusopimukset eivät […]

Lue lisää
 
Site by Atomi.